Brukar du få höra att du skämmer bort ditt barn genom att ge för mycket närhet?

Onödigt vetande, Emma-Matilda ??

Hittade en artikel igång som cirkulerade runt på facebook, har säkerligen cirkulerat innan och där finns antagligen en miljon olika som ändå utgår i samma sak. Men ändå, jag stannade upp och läste den eftersom det inleds med "Brukar du få höra att du skämmer bort ditt barn genom att ge för mycket närhet? Här är argumenten du kan använda för att tysta kritikerna!"

Och för att jag tycker att ni också ska få ta del av denna så klistrar jag in texten här, Ursprunget är då från femina.

----
Nyblivna föräldrar tenderar att bli överösta med ”goda råd” kring föräldraskapet från släktingar, vänner – och till och med från främlingar. Alla tips är givetvis välmenta och vissa är jättebra, men andra gör du faktiskt bäst i att avfärda direkt.


Här är 4 dåliga råd du kan strunta i helt och hållet:

1. ”Du ska inte ta upp barnet direkt varje gång hen skriker”
Det finns en utbredd uppfattning – främst i den äldre generationen – att ett barn blir ”bortskämt” om du direkt lyfter upp barnet när det skriker – och att barnet behöver lära sig att ”trösta sig själv”. Men ett flertal studier har visat att detta tankesätt är helt fel. En bebis kan aldrig få för mycket kärlek och närhet, det kan tvärtom vara skadligt att inte svara på barnets signaler. Ny forskning från University of Notre Dame visar att spädbarn blir stressade av att skrika och att detta kan hämma hjärnans utveckling. Närhet påverkar istället barns hjärnor positivt och ger dem bättre mental hälsa under resten av livet.

2. ”Du måste vänja barnet vid att sova i sin egen säng”
Vissa barn trivs bäst med att sova själva, men många barn – och föräldrar – sover bäst om de får ligga i samma säng. Nyckeln är att hitta det sätt som passar er familj. Forskning har visat att samsovning har en rad fördelar. Barn som sover tillsammans med ena eller båda föräldrarna vaknar färre gånger under natten, får bättre fysisk hälsa och lägre risk för plötslig spädbarnsdöd. Dessutom får barn som har samsovit bättre självkänsla och blir mindre oroliga och mer självständiga senare i livet.

3. ”Du måste sluta amma i tid”

I Sverige har nästan hälften mammorna slutat amma när barnet är fyra månader gammalt, enligt Socialstyrelsen. Många mammor som väljer att amma längre än genomsnittet får frågor om det inte är dags att sluta snart och varningar om att det ”kommer bli svårt att vänja av barnet” om de inte avbryter amningen tillräckligt tidigt. Men de positiva effekterna av amningen består även när barnet börjar äta fast föda vid sidan av amningen. Studier visar att barnet får bättre immunförsvar, färre infektioner, bättre hjärnutveckling och mindre benägenhet att drabbas av astma och allergier. Mamman sänker dessutom sin risk för bland annat bröstcancer och benskörhet.

4. ”Du får inte bära runt på barnet jämt”
Precis som det finns en uppfattning om att små barn inte ska tröstas direkt när de börjar skrika tror många att barn inte ska bäras runt i famnen, i bärsele eller bärsjal ”för ofta”. Tanken är framför allt att det blir jobbigt för föräldrarna om barnet vänjer sig vid att bli buret. Men fördelarna med att bära barnet nära är många – spädbarn som bärs i sele skriker till exempel mer sällan, får en bättre anknytning till föräldrarna, utvecklar hjärnan snabbare och interagerar bättre med omvärlden. Trivs du och barnet med att bära nära är det med andra ord bara att strunta i de som menar att du bör lägga ifrån dig barnet.

Källor: Socialstyrelsen, AskDrSears.com, FitPregnancy.com, Medela.com, TodaysParent.com, ScienceDaily och WebMD.com.
---

Så vad tycker då jag om detta? Jo..
1.”Du ska inte ta upp barnet direkt varje gång hen skriker”
Jag tror inte ett dugg på metoden att bebisen eller barnet ska trösta sig själv. De skriker ju av en anledning och inte är det för att den vill ligga helt själv och skrika sig blå. Nej minsann jag tog upp Klara när hon va ledsen/missnöjd och jag gör likadant med Vincent.


2. ”Du måste vänja barnet vid att sova i sin egen säng”
Visst är det skönt att ha sängen för sig själv? ja såklart, men det är en sån kort del av ens liv där barnen vill ligga nära, sova tätt intill och faktiskt behöver den närheten. Alla barn är olika, vissa barn sover jättebra själv i sina sängar medans andra absolut inte sover bra. Vi har två barn som sovit/sover bättre i vår säng. Så varför inte göra detta? Min nattsömn är så mycket mer värt än att jag ska bråka varje natt för att Vincent ska sova i sin egen säng. Nej, det kommer en tid där barnen är redo att sova själv, då ska dem givetvis göra det. Funkade på Klara (förutom nu när hon kommit in i en period efter att pappa va borta att hon gärna ska ligga och trängas i vår säng. men vi vet också att det är övergående) så jag tror det funkar minst lika bra på Vincent.

3. ”Du måste sluta amma i tid”
Att folk ens lägger sig i amning, gah! Jag fick höra när Klara va bebis att folk tyckte det var äckligt att jag ammade henne när hon var 4månader, för att hon va för stor för att ligga vid tutten. Men hallå äckligt?! Hon va fortfarande en bebis.. Amning är överhuvudtaget inte äckligt i något sammanhang, sen är jag en av dem som nog inte skulle kunna känna mig bekväm att amma min 2åring, men de är ju något man kanske blir om barnet vill amma så länge?! Man ammar ju inte för ens egen skull, man ammar ju för barnets skull. Jag tycker de är bekvämt och så, men jag gör ju knappast det för min egen skull. Vill mitt barn amma javisst då gör jag det, vill den äta mat. Ja men vad bra då fixar vi de. Så stör det dig att jag matar mitt barn, ja men titta åt ett annat håll för mig rör det inte ryggen.

4. ”Du får inte bära runt på barnet jämt”
Det kopplar lite ihop med punkt 1. Att låta barnet skrika. Jag tar upp Vincent när han är ledsen och missnöjd, jag går mycket med honom och gör mycket med honom i famnen och har gjort sen start. Han har inte gillat vagnen ( börjar så smått, pepparpeppar!) så jag har burit honom mycket i sjalen. Jag tror inte man kan bära sitt barn för mycket, kärlek och närhet går inte att få för mycket av. Och det är samma där, jag bär ju inte mitt barn för min skull. Det är ju mitt barn som vill bli buret då bär jag för dens skull. Och trots att jag bär Vincent mycket så är han framåt i utvecklingen, han sitter och han tar sig sakta men säkert fram (när han har tålamod). Så de som säger att de inte lär sig saker för att man bär dem, bull shit. Jag bar Klara mycket, hon satt vid 4månader och lärde sig gå vid 10månader.

Det finns hur mycket som helst att skriva om dessa påstående, och det finns fler påstående som jag skulle kunna yttra mig om. flera gånger om. Men ibland är det svårt att få ner det på papper, eller i detta fallet på datorn. Men jag tror ändå jag har fått fram min poäng, mitt tankesätt och hur jag ser på just dessa fyra sakerna.

Tråkig läsning? ja jag ber om ursäkt ;)

Puss & kram Emma-Matilda

Gillar

Kommentarer